Career Service for Internationals

Vortrag

Für internationale Studierende: Der Arbeitsvertrag für Praktikum oder Job in Deutschland – Was ist zu beachten?/ What’s different about German work contracts? – Know your rights!

Termin: Dienstag, 26. Juni 2018, 17:00-19:00 Uhr
Ort: Career Service, Nikolaistraße 6-10 (Strohsackpassage), Raum 3.29
Dozent(in): Susan Wille

Anmeldung über das TOOL

Sie suchen einen Praktikumsplatz oder schon eine Stelle als Absolvent/in? Die Grundlage für Ihre Arbeit wird ein Arbeitsvertrag mit einem Arbeitgeber sein. Dieses Seminar soll Ihnen einen Überblick geben, welche gesetzlichen Rahmenbedingungen es in Deutschland gibt. Welche Regelungen sind „normal“ und welche nicht?

Inhalt:
- Arbeitsvertragsarten im Überblick
- Probezeit, Befristung, Urlaub, Kündigung, Krankheitsfall, Arbeitszeugnis
- Sozialversicherungsrecht, Brutto-Netto-Gehalt, Tarif-Verträge

Dieser Vortrag wird abhängig von den Teilnehmern in Deutsch oder Englisch sein.
Depending on the participants, the presentation is taking place in German or English.
In any case, questions are answered in English if necessary.
----------------------------------------------------------------------
Are you looking for an internship or a graduate fulltime position? Basis for the employment will be a work contract with an employer. This seminar will provide you with an overview of the general legal rules in Germany. What is common and what is not? Germany distinguishes itself from many other countries in this respect.

Content:
- Types of work contracts
- Probationary period, terminability, termination, annual leave, sick leave, certificate of employment
- Social security, gross-net-salary, collective labour agreements

Please note: If the course you are interested in should be fully booked you can send an email to Career Service for Internationals and we will put you on the waiting list.
Please provide your full name, student registration number ("Matrikelnummer"), study course and the intended degree (e.g. B.A., M.A.), which semester you are in as well as the title and date of the workshop.

letzte Änderung: 23.03.2018

Career Service for Internationals
Universität Leipzig
Strohsackpassage