Career Service for Internationals

Workshops

Für internationale Studierende: Arbeiten in Deutschland - Arbeitskultur, Gehälter und Arbeitsbedingungen

Termin: Freitag, 24. November 2017, 09:30-16:30 Uhr
Ort: Career Service, Nikolaistraße 6-10 (Strohsackpassage), Raum 3.29
Dozent(in): Heidi Störr

Anmeldung per E-Mail

Um in Deutschland erfolgreich zu arbeiten, sollten Sie die Spielregeln der Arbeitswelt gut kennen.

1. Teil: Sie lernen die typischen Arbeits- und Umgangsweisen in der Arbeitswelt kennen. Wir besprechen, was von Ihnen erwartet wird und klären bestimmte Verhaltensweisen Ihrer deutschen Kollegen auf. Dazu diskutieren wir, welche Vorteile diese Verhaltensstrategien und Kulturstandards haben, aber auch welche Konflikte sich ergeben können, wenn man sich anders verhält.

2. Teil: Dieser Workshop hilft Ihnen dabei die schwierige Frage nach dem gewünschten Gehalt treffsicherer zu beantworten. Außerdem erhalten Sie Informationen zu üblichen Arbeitsbedingungen, wie z. B. Urlaub und Arbeitszeit, sowie zum Arbeitsvertragsdokument und anderen wichtigen Rechtsquellen, die Sie kennen sollten. Weiterhin bekommen Sie einen Überblick über aktuelle Arbeitsgenehmigungsregelungen und welche Bedingungen Sie erfüllen müssen.

Seminarsprache ist Deutsch.
Any questions can be answered in English as well.

-----------------------------------------------------------------

In order to work successfully in Germany you should know the rules of the professional world well.

1st part: You will learn about typical operation and behavior patterns in the work sphere. We will speak about what is expected from you and clarify what lays behind certain behaviors of your German colleagues. We will discuss the advantages arising from those behavior strategies and cultural standards but also the conflicts that may occur if acting not in accordance with those standards.

2nd part: The seminar will help you to answer the difficult question about salary expectations more precisely. You will also be provided with information on the standard working conditions such as annual leave and working hours, work contract and important legal sources you should know. In addition you will be provided with an overview on the current work permit rules and the conditions you need to fulfil.

Please note: If the course you are interested in should be fully booked you can send an email to Career Service for Internationals and we will put you on the waiting list.
Please provide your full name, student registration number ("Matrikelnummer"), study course and the intended degree (e.g. B.A., M.A.), which semester you are in as well as the title and date of the workshop.

letzte Änderung: 20.11.2017

Career Service for Internationals
Universität Leipzig
Strohsackpassage